Exposities

Het hele jaar door is De Coenen ook expositieruimte. De wanden in de Voorkamer en in de Tuinzaal worden gesierd door werk van kunstenaars uit eigen kring, maar die kring is buitengewoon groot. Het gaat in ieder geval vrijwel altijd om amateur-schilders en fotografen, die op de een of andere manier aan De Coenen gelieerd zijn. Het geëxposeerde werk is ook te koop en de kopers steunen indirect ook De Coenen, omdat 10% van de koopsom bestemd is voor de Coenenkas. Geheel in de geest van onze ontmoetingsplek zijn de prijzen overigens heel schappelijk.
De toegang is voor iedereen vrij tijdens de openingsuren: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur. Af en toe is de Tuinzaal echter niet beschikbaar. Wilt u daarom zeker zijn dat u beide tentoonstellingen kunt bezoeken, belt u dan even met De Coenen, 020 – 370 93 55.

De huidige expositie toont keramiek van Angelique Heffelaar-Dirks (in de Voorkamer) en cyanotypieën van Lisa Hamstra-Bletz (in de Tuinkamer). De expositie, die oorspronkelijk zou eindigen op 8 december, wordt verlengd tot begin januari. U hebt dus nog een beetje extra tijd om een kijkje te nemen. Aanbevolen!

Angelique Heffelaar-Dirks Zeedromen

Natuurschoon, bezieling en fantasie…

Als geboren en getogen kustbewoonster haal ik mijn inspiratie uit  zee, strand en duin. Maar intuïtief als ik ben besef ik dat pas als ik in mijn atelier bezig ben: hé de zee stuurt me in wat ik kies en doe.

Zeedromen, de poëzie van waaiende winden en wuivende golven, storm op zee en die mooie serene stilte als de zee weer is getemd. Daarbij de rijke kleurschakeringen van de jaargetijden. Maar altijd weer die eeuwige maar boeiende lokroep van die oneindige zee.

Tekenen en schilderen met en op klei, het brandend vuur in de oven, dat hele scheppingsproces in de weldadige rust van mijn atelier: het is als of ik op ontdekkingsreis ben. Het gaat mij om schoonheid en bezieling van iets wat me heeft getroffen en dat ik mag herscheppen en via keramiek letterlijk aanraak!

Angelique Heffelaar-Dirks

Website: angelique-heffelaar.nl
Email: angeliqueheffelaar@hotmail.com

Lisa Hamstra-Bletz Cyanotypieën

Cyanotypie is een oude fotografische techniek waarbij foto’s worden gemaakt zonder camera. Dergelijke foto’s worden fotogrammen genoemd, in dit specifieke geval cyanotypieën of blauwdrukken.

De Engelse wetenschapper Sir John Herschel (1792-1871) ontdekte in 1842 deze techniek voor het maken van kopieën van technische tekeningen.

Omstreeks 1852 werd Cyanotypie voor het eerst gebruikt in de fotografie door botanicus en fotografe Anna Atkins (1799-1871) voor het afbeelden van planten.

Het eenvoudigste is het om een cyanotypie te maken van platte voorwerpen, bijvoorbeeld van planten die platgedrukt kunnen worden met een glasplaat.

Op een vel lichtgevoelig gemaakt papier wordt een plant onder een glasplaat gelegd. Dit geheel wordt ongeveer een kwartier aan de zon blootgesteld. Daarna worden de glasplaat en de plant verwijderd. Op het papier is dan een afdruk achtergebleven. Na spoelen van het papier met water ontstaat het kenmerkende witte silhouet van de plant tegen een blauwe achtergrond.

Op de expositie worden cyanotypieën getoond van planten, groente & fruit en abstracte voorstellingen. 

Het fotografisch experiment is ‘my way of life’!

Lisa Hamstra