Exposities

Het hele jaar door is De Coenen ook expositieruimte. De wanden in de Voorkamer en in de Tuinzaal worden gesierd door werk van kunstenaars uit eigen kring, maar die kring is buitengewoon groot. Het gaat in ieder geval vrijwel altijd om schilders en fotografen, ook amateurs, die op de een of andere manier aan De Coenen gelieerd zijn. Het geëxposeerde werk is veelal ook te koop en de kopers steunen daarmee indirect ook De Coenen, omdat 10% van de koopsom bestemd is voor de Coenenkas. Geheel in de geest van onze ontmoetingsplek zijn de prijzen overigens heel redelijk.
De toegang is voor iedereen vrij tijdens de openingsuren van De Coenen: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Check even van tevoren of er geen activiteiten in de Tuinzaal zijn.

Ineke de Leur en Jacqueline Schoenmakers vormen op dit moment de kunstcommissie. Wil je zelf exposeren, of weet je iemand? Meld het ons!
Het mailadres is: expositie@decoenen.com

De Coenen Fotografen
29 april t/m 28 juni 2024

De expositie van mei/juni in De Coenen wordt op vrijdag 3 mei om 16 uur geopend. U bent van harte welkom.

Op dit moment is er in de Tuinzaal en de Voorzaal van De Coenen de groepsexpositie te zien van De Coenen Fotografen, een groep bezoekers van De Coenen: Harry Bosch, Harry Brockhus, Harm Grünhagen, Jaap Homan, Amazone Nativel, Anneke van de Kieft en Rob Smeenk. 

De gepresenteerde foto’s zijn gemaakt in de periode 1988 – 2023. Amazone nam het initiatief voor de tentoonstelling, zelf zegt zij daarover: “Regelmatig hoorde ik dat Coenenaars enthousiast gefotografeerd hebben of dat nog steeds doen. Een klein onderzoek bracht een prettige kennismaking met een aantal fotografen tot stand en leidde uiteindelijk tot deze groepsexpositie.”

Over de fotografen zelf en hun werk:

Harry M. Bosch
Foto’s: Museumplein in de winter met het Stedelijk Museum, Twintowers (1988), Chryslerbuilding (1988).
Harry fotografeerde tot zo’n vijf à tien jaar geleden hartstochtelijk met zijn Nikon D70: veel natuur, veel mooie (of opvallende) gebouwen. De Twintowers, gefotografeerd vanuit een helicopter, behoren wat hem betreft tot de mooiste gebouwen die hij ooit zag. De reden? “Omdat ze met zijn tweeën zijn. Eén toren van 400 meter is saai, twee torens van die lengte zijn schoonheid.”

Harry Brockhus  
Foto: ‘Dumpsterduiker’
“De foto is genomen met mijn iPhone aan het begin van de corona-pandemie – op 29 juni 2020 – op het Roelof Hartplein. Er was nog geen vaccin en geen mondkapjes. De toeschouwers zijn een wandelende bubble buurtbewoners. Op het pleintje voor het (gesloten) College Hotel stond destijds een container voor plastic afval. Ik was een toevallige passant, en merkte alleen de benen van de dumpsterduiker op.”

Harm Grünhagen
Foto’s: Mothers little helper, The Fab Four, Lucy in the Sky with Diamonds, The fool on the hill.
Sinds Harm een telefoon heeft met een mooie camera ziet hij onderweg veel meer plekken en bezienswaardigheden die een foto waard zijn. “Mijn streven is dan om, letterlijk, net een andere invalshoek te kiezen. Na afloop bewerk ik de foto’s altijd even op mijn iPad.” 

Jaap Homan
Foto’s: Herfstfoto’s Kasteel Groeneveld Baarn, Winterfoto Aan de Amstel, Alligator – zee aquarium in Boulogne.
“Mijn ouders fotografeerden. Mijn moeder in het bijzonder. Zij maakte de mooiste foto’s. Al op de lagere school kreeg ik mijn eerste fototoestel. Het was een Voigtlander Brillant. Een 6×6 camera met een zeer beperkt aantal instellingen. Ik meen dat er 12 foto’s op het rolletje konden. Was meteen enthousiast. Het digitale tijdperk begon met een Fujifilm S304 en mijn laatste camera is een PanasonicFZ48. Deze heeft een formidabele optische zoom.”

Amazone Nativel
Foto’s: Nora 12-2023, Jaap 12-2023.
Amazone is portrefotografe van mensen, stad en bomen. “Fotografie is communicatie.” 

Anneke van de Kieft
Foto’s: Het Vondelpark, Englischer Garten München, Fushimi-Inari tempel Kyoto, Museum Brandhorst München.
Anneke’s interesse in fotograferen dateert al uit de tijd dat ze haar eigen foto’s ontwikkelde in de donkere kamer. Ze volgde diverse fotografiecursussen. “Begin deze eeuw heb ik de overgang naar digitale fotografie soepel gemaakt en nu geef ik met plezier cursussen waarin ik uitleg hoe je de mooiste foto’s maakt met een smartphone.”

Rob Smeenk 
Foto’s: Een groep Groot geaderde witjes, Een keizerlijke bevalling (Grote keizerlibel), Een paringswiel (Zwarte heidelibel).
“Ik ben sinds mijn zomervakanties in Duitsland steeds meer geïnteresseerd geraakt in vlinders en later ook in libellen. Aanvankelijk kon ik alleen analoge foto’s maken, maar sinds 2004 digitaal. Sindsdien kan ik al mijn waarnemingen aanmelden dankzij de website waarneming.nl. Van de ongeveer 450 Europese dagvlinders heb ik er nu ruim 180 zelf gezien en bijna allemaal kunnen fotograferen. Van de ongeveer 150 Europese libellen heb ik er inmiddels 53 op de foto. Dus ik kan nog een aantal jaren voort.”

Behalve die van Harry Bosch en van Amazone Nativel, zijn alle foto’s te koop. Ter plekke ligt een prijslijst + informatie hoe je in contact kunt komen met de fotografen.

Wilt u zeker zijn dat de hele expositie te bezichtigen is? Dan even bellen, want soms is de Tuinzaal in gebruik. Telefoon De Coenen: 020 – 3709355.

Beeldhouwwerken De Kunstgezellen
29 april t/m 28 juni
In de vitrinekast in de Voorzaal van De Coenen staan beelden gemaakt door cursisten bij het Genootschap de Kunstgezellen. Het genootschap is in 1975 opgericht om mensen van boven de 55 creatief bezig te laten zijn. Het bestaat uit drie afdelingen: beeldhouwen, portrettekenen en schilderen. 
Voor het beeldhouwen wordt voornamelijk speksteen gebruikt. Door middel van schaven en schuurpapier ontstaat de vorm meestal zonder vooropgezet plan. 
Op dit moment gebruiken De Kunstgezellen een ruimte in buurthuis de Pijp totdat de renovatie van hun vaste werkplek in Henrick de Keijzer is afgerond. De huidige deelneemsters zijn bijna allemaal 70 +. 
Enkele beelden zijn te koop. Een genummerde lijst met de prijzen ligt op de kast in de Voorzaal. 

Voor meer informatie over De Kunstgezellen:
Helma Sanders
per mail: pmsanders@gmail.com

Anneke van de Kieft
Amazone Nativel
Rob Smeenk
De Kunstgezellen