Exposities

Het hele jaar door is De Coenen ook expositieruimte. De wanden in de Voorkamer en in de Tuinzaal worden gesierd door werk van kunstenaars uit eigen kring, maar die kring is buitengewoon groot. Het gaat in ieder geval vrijwel altijd om schilders en fotografen, ook amateurs, die op de een of andere manier aan De Coenen gelieerd zijn. Het geëxposeerde werk is veelal ook te koop en de kopers steunen daarmee indirect ook De Coenen, omdat 10% van de koopsom bestemd is voor de Coenenkas. Geheel in de geest van onze ontmoetingsplek zijn de prijzen overigens heel redelijk.
De toegang is voor iedereen vrij tijdens de openingsuren van De Coenen: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Check even van tevoren of er geen activiteiten in de Tuinzaal zijn.

Ineke de Leur en Jacqueline Schoenmakers vormen op dit moment de kunstcommissie. Wil je zelf exposeren, of weet je iemand? Meld het ons!
Het mailadres is: expositie@decoenen.com

Aart en Fredy Blom | Fotografie
Expositie december 2022-januari 2023

Vanaf 5 december is er een nieuwe expositie in De Coenen. Aart en Fredy Blom exposeren hun foto’s en in de vitrine stelt Aart oude fototoestellen tentoon. 
Zij zijn beide enthousiaste amateur-fotografen. Voor de expositie stelden zij ieder een selectie foto’s samen, zie hieronder hun eigen toelichting daarbij.
Aart en Fredy zijn buurtbewoners, en wonen op de Reynier Vinkeleskade.
Aart Blom: E aartblom@planet.nl  / T 06 57749999
Fredy Blom: E fredy.blom@planet.nl  / T 06 53293754
Voor meer foto’s, zie hun website: www.aartenfredy.nl

Over de expositie zeggen zij:
Fredy:
“Bij het fotograferen gaat het me om stilstaan bij, kijken, nog eens kijken en dan afbakenen wat wel en wat niet in beeld mag, welke belichting en welke scherpte daarbij passen. Ik hou van details, ze vormen vaak een landschap op zich, soms bijna abstract. En uiteindelijk is er natuurlijk het genieten van een afbeelding die beantwoordt aan mijn gevoel voor verhoudingen, die een bepaalde schoonheid in zich heeft, voor zich spreekt. 
Voor deze expositie koos ik voor kleurrijke detailfoto’s, o.a. uit de prachtige Binnentuin van Samenwerking, waar ik op vrijdagmorgen mee mag werken. De waterfoto’s zijn gemaakt in Estland.”

Aart:
“De lichtval, dat blijft me bij het fotograferen boeien. Eén wolk en alles verandert in een oogwenk. De tijd van de dag, de weersgesteldheid, de plek, letterlijk alles bepaalt mede het beeld. Aan de fotograaf de uitdaging daar een spannende compositie van te maken. Dat lukt soms wel, vaak niet, maar dat maakt niet zoveel uit. De zoektocht blijft en met veel plezier ga ik nog steeds met mijn camera op stap. 
De foto’s die in De Coenen hangen zijn op een vroege ochtend gemaakt in de buurt van het klooster Maria Toevlucht in Zundert. De herfstige landschappen vinden hun oorsprong in de Auvergne, waar het licht die oktoberochtend bijzonder fraai was.”

Aart over de fototoestellen:
“In de vitrinekast staat een keur aan fotocamera’s en aanverwante artikelen, die samen een beeld geven van de technische ontwikkelingen in de laatste 75 jaar. En dat zijn er nogal wat! Denk aan de overgang van analoog naar digitaal fotograferen met daarbij de opkomst van fotobewerkingsprogramma’s. Van donkere kamer naar Lightroom en Photoshop. Techniek en vormgeving veranderen maar het wezen van fotografie niet. Het ging toen en gaat nu om het vastleggen van een beeld.” 

Foto Aart Blom
Foto Fredy Blom