Exposities

Het hele jaar door is De Coenen ook expositieruimte. De wanden in de Voorkamer en in de Tuinzaal worden gesierd door werk van kunstenaars uit eigen kring, maar die kring is buitengewoon groot. Het gaat in ieder geval vrijwel altijd om schilders en fotografen, ook amateurs, die op de een of andere manier aan De Coenen gelieerd zijn. Het geëxposeerde werk is veelal ook te koop en de kopers steunen daarmee indirect ook De Coenen, omdat 10% van de koopsom bestemd is voor de Coenenkas. Geheel in de geest van onze ontmoetingsplek zijn de prijzen overigens heel redelijk.
De toegang is voor iedereen vrij tijdens de openingsuren van De Coenen: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Check even van tevoren of er geen activiteiten in de Tuinzaal zijn.

Ineke de Leur en Jacqueline Schoenmakers vormen op dit moment de kunstcommissie. Wil je zelf exposeren, of weet je iemand? Meld het ons!
Het mailadres is: expositie@decoenen.com

4 november 2024 t/m januari 2025
Openingstijden: 10:00-17:00 uur.

Wees welkom op de opening op vrijdag 8 november om 16:00 uur.

Vader en Zoon
Joop en Rijmert Goppel

In de Tuinzaal en de Voorzaal van De Coenen hangen aquarellen en schilderijen van Joop en Rijmert Goppel. De expositie heet ‘Vader en Zoon’

Vader Joop Goppel (1913 – 1985) groeide op in Amsterdam-Zuid. Hij schaatste op het Museumplein en zwom in het Zuiderbad. Ook ging hij regelmatig naar het Rijksmuseum.

Al snel bleek dat Joop een talent voor tekenen had. Hij maakte schetsen van vrijwel iedereen in zijn omgeving. Ook liet hij zijn fantasie in zijn tekeningen de vrije loop. Op het Amsterdams lyceum ontwierp hij met zijn broer Frits het schoolblad Luxor. Later kreeg hij schilderles van de schilder Piet van Wijngaerdt in zijn atelier aan de Overtoom 34. 

Na zijn studie rechten werd Joop advocaat. Daarna bekleedde hij diverse functies in het bedrijfsleven, om te beginnen bij De Bijenkorf. Hij bleef zijn hele leven schilderen en aquarelleren. Talloze portretten van familie en vrienden zagen het licht. Op vakantie in Spanje, Italië of Griekenland met zijn vrouw Hanneke was er bijna geen dag dat er niet geaquarelleerd werd. Vanuit zijn woning in Bentveld trok Joop regelmatig de duinen in om te aquarelleren. 

Zoon Rijmert Goppel (1948) kon ook wel aardig tekenen, al vindt hij zelf dat hij niet het talent en de gedrevenheid van zijn vader heeft. Bovendien besteedde hij zijn vrije tijd ook aan een andere hobby: klarinetspelen. Aan het eind van zijn werkzame leven als advocaat wilde Rijmert gaan schilderen. Hij ging vier dagen per week werken en kreeg op vrijdag les van Joep van der Bijl in zijn atelier in de Bijlmer. Nadat hij volledig met werken was gestopt was er nog meer tijd om te schilderen. Als gevolg daarvan stapelden de doeken zich op: portretten, stillevens, landschappen, interieurs, stadsgezichten en dieren. De wens ontstond om die schilderijen een keer naast elkaar aan de muur te zien hangen. En dat bleek te kunnen in De Coenen!

Bij de voorbereiding van de tentoonstelling ontstond bovendien het idee om ook de aquarellen van Joop Goppel, die al een tijd bij zijn zoon in de kast stonden, te laten zien. En zo kwam de titel “Vader en Zoon” tot stand. Het is voor de zoon een bijzondere ervaring om hier samen met zijn vader aan de muur te hangen.

Als u nog vragen heeft over de aquarellen en schilderijen kunt u contact opnemen met Rijmert Goppel: jrgoppel@xs4all.nl 


Weefwerkjes en Temari-ballen
Carla Nienhuis

In de vitrinekast in de Voorzaal van De Coenen staan werkjes van de hand van Carla Nienhuis (90). Zelf vertelt zij over haar weefwerk en hoe zij daartoe kwam: “In 1964 ben ik in Amsterdam komen wonen, daarvoor in Hoogezand en Groningen. Op 7-jarige leeftijd heeft mijn moeder mij leren weven op een kartonnetje. Zij zelf had les gehad van meneer IJzerdraad die gaf toen les door heel Nederland. In 1974 heb ik in Noord bij de Werkschuit les gehad van Els, in een school met Tineke Denen als hoofd. Zij had later nog een winkel met eigen werk. 

Weven op getouw heb ik jaren gedaan en ik was lid van diverse weefclubjes, nu bij de Draad in Uithoorn. Zij maken grote weefstukken op getouw. Zelf werk ik al jaren op kleine spijker-vierkantjes, dat is gemakkelijk meenemen als je vaak van huis bent.”

In de kast staan en hangen veelkleurige weefwerkjes en diverse ‘Temari-ballen’, een techniek oorspronkelijk afkomstig uit Japan.

De Temari-ballen zijn te koop.  Zie de prijslijst op de kast in de Voorkamer.

Joop Goppel
Rijmert Goppel
werk van Carla Nienhuis